Polaroid Photo

Outdoor Biltong is het ideale tussendoortje voor de actieve (en niet zo actieve) mens. Maar ja… Hoe omschrijf je de smaak, textuur en beleving van een bepaald voedsel aan iemand, die het nog niet kent? Omschrijf maar eens dat witbiertje op een terras, op die eerste lekkere lentedag terwijl de lunchpauze toch eigenlijk al wel afgelopen is… die patatas bravas in Sort, na een dag peddelen op de Noguera Pallaresa, een heerlijk bereide goede biefstuk, die eigenlijk net een béétje te groot is maar te lekker om te laten staan. Eten beleef je, en dus moet je ook Outdoor Biltong beleven. Toch zullen we kijken of we niet in ieder geval de achtergrond van deze in Zuid-Afrika immens populaire snack uit de doeken kunnen doen, en daarna zal het toch proeven moeten worden! Langs het water, na de klim, tijdens een picknick in het park, of gewoon met een biertje achter de TV, biltong kan eigenlijk overal!

Outdoor Biltong

Outdoor Biltong

Kort en goed is biltong repen/stukjes vlees, gesneden van een strook gemarineerd, gedroogd vlees. Maar als je het nog niet kent, zal waarschijnlijk van die definitie je hart niet sneller gaan kloppen. Toch zweren miljoenen mensen op deze wereld er bij, en zijn biltong verkopers in sommige landen op iedere straathoek te vinden. Het snacken op gedroogd vlees is helemaal niet zo vreemd als het in eerste instantie lijkt. Overal ter wereld zijn varianten van deze oude bewaarmethode te vinden; beef jerky is door shows van bijvoorbeeld Ray Mears waarschijnlijk het bekendst, maar ook pastirma en pemmican zijn geen onbekenden.

Van alle varianten gedroogd vlees is biltong eigenlijk de meest aangename, en wel omdat het proces het meest malse eindproduct oplevert. De koriander, zout en peper zorgen voor een herkenbare smaak, en de malsheid en voedingswaarde van het vlees zijn onovertroffen. Beef jerky heet niet voor niets ‘jerky’…

Hier in Nederland maken we Outdoor Biltong van Nederlands rund, werken we in een schone omgeving en uiteraard met de beste droogkasten. We hebben het klimaat er niet naar om het gemarineerde vlees in de lucht hangend te drogen, en waarschijnlijk maar goed ook. Het ligt toch iets meer in onze aard om alles in een gecontroleerde omgeving te hebben.

Omdat Outdoor Biltong in essentie nog steeds gewoon rode biefstuk is, is het dus niet aan te raden voor zwangere vrouwen. Dit ligt niet aan de biltong, zwangere vrouwen mogen gewoon geen rood vlees. Daar kunnen we dus niks aan doen. Onze Outdoor Biltong is niet halal. Niet omdat we niet willen, maar omdat het gebruikte rundvlees dit niet (standaard) is. Desgewenst kan hier uiteraard wèl voor gezorgd worden.

Biltong kan van vrijwel alle soorten vlees gemaakt worden, en op verzoek doen we dat ook gewoon! In Bloemfontijn een spannende kudu-biltong geproefd? Namibië uitgereden met de smaak van gedroogde springbok op de lippen? In principe kan alles. Bedenk alleen wel dat er in Nederland een prijskaartje aan struisvogel, gnoe en dergelijke hangt… anders hadden we natuurlijk ons assortiment standaard al wel lekker uitgebreid gemaakt.

Onze Outdoor Biltong is een relatief droge (langer in de droogkast) en relatief magere (meer van het vet verwijderd) variant op biltong. Deze keuze hebben we gemaakt omdat dit een aantal voordelen heeft. Ten eerste levert het de meeste voedingswaarde op per gram meegenomen biltong. Voor een bergbeklimmer waarschijnlijk wat belangrijker dan voor een 4*4 enthousiast, maar het is toch maar meegenomen. Doordat het vlees mager is, komt Outdoor Biltong ruimschoots over de 70 procent eiwitten, waarmee het een heel stuk efficiënter en gezonder is dan de doorsnee Snickers of Mars. Daarnaast zorgt het voor een aangenaam lange houdbaarheidsdatum, het smaakt goed en heeft een aangename bite.

Een lang verhaal, maar weet je nu wel wat Outdoor Biltong is? Waarschijnlijk heb je er een beeld bij, maar zoals gezegd, het beeld van een ijsje is niet hetzelfde als er aan likken. Toch maar eens proberen? Check de webwinkel!